12 Aralık 2012 Çarşamba

1 Yıldır IOS Geliştiricisiyim


Merhaba . Apple dan gelen "Renew your iOS Developer Program membership" maili ile geliştirici hesabı üyeliğimin yenilenmesi istendi. Bu da demektir ki 1 yıldır resmi olarak IOS geliştiricisiyim. Bu mail 28 kasım da geldi ve dün (12 Aralık ) günü de işlemleri halledip Apple a geliştirici parasını ödedim ve az saat önce de geliştirici hesabımın yenilendiği maili geldi.

1 yıl önce büyük bi heyecanla geliştirici olmak için düşünürken şimdi 1 yılı tamamlamanın haklı gururunu yaşıyorum sanırım. Mail geldiği an aklıma IOS için harcadığım 1 yılda yaşadıklarım geldi. Bana kazandırdıkları , kaybettirdikleri , hatırlattıkları , yeni hedefler , amaç gibi görünen araçlar falan filan ...

Öncelikle kazandırdıklarına gelelim : İlk olarak maddi kazancından bahsedim . Apple a geliştirici olmak için 99$ ödemek gerek ve "acaba boşuna mı gidicek" diye düşündüm tabii ki . Ama bilgisayar ve türevleri konusunda rahat para harcayan ben sanırım bu konuya fazla yoğunlaşmadım ki hemen gönüllü olarak ödeme yaptım . 1 yıl için 99$ ödedim ama az önce baktığım kadarıyla bunun kat be katını kazanmışım (tabii ki rakam vermicem) . Yani o konuda zararda değilim.
Ama daha da önemlisi manevi katkısı : Bunu zaten bi yerde "Iphone geliştiricisiyim" (IOS denince anlaşılamayabiliyo) dediğinde anlıyosun , çünkü Türkiyede özellikçe çevremde IOS geliştiricisi çok ama çok az . Ayrıca "Android biliyorum " diyerek başvurduğum şirketlerden cevap zor gelirken "IOS geliştiricisiyim" dediğim şirketler sağolsunlar bana staj konusunda yardımcı oldular ve hatırı sayılır bir yüzdeyle şirketlere kabul edildim ama tabii ki 1 şirkette staj yaptım. Aynı özeni iş başvurularında da bekliyorum.

Kaybettirdikleri : Aslında kaybettirdiği olarak görücek bişey yok gibi .En azından şimdilik . Çünkü IOS konusunda ilerlemek istiyorum ama ileride "lanet olsun , nerden bulaştım" dersem o zaman bana bişeyler kaybettirmiş olucak.

Hatırlattıkları : Yeni bir dil öğrendiğim için Erdinç Hocanın derste anlattığı ve benim de "çok saçma" dediğim şeyleri hatırladım . Ben adam sadece bize C# anlatıyo zannederken adam bize alttan alttan mantık anlatıyomuş. İşte o mantıkları hatırlamak , kullanmak bende bi geriye dönüş yaşattı biraz.

Yeni Hedefler : Yeni bişiler öğrenmek , yeni ortamlar görmek yeni hedefleri de beraberinde getirdi. Önceden "bi site açim onunla uğraşim" derken artık başka şeylerin de olduğunu görüyorum.

Amaç gibi görünen araçlar : Hiç unutmam kariyer.net de iş ilanına bakarken IOS geliştiricisi aranıyodu ve ben de ilana bakim demiştim. İlanda işe giren kişiye son model Macbook pro vericeklerini söylemişlerdi ve ben sırf o bilgisayar için o işe girmek istiyodum . Şu an bana çok saçma gelen bişi çünkü o özelliklere yakın bi Macbook um var ve sanırım hevesimi aldım ama o zaman gerçekten sırf onun için o iş bana çok çarpıcı gelmişti (şirketin adı halaa aklımda) . İşte bu 1 yılda amaç edindiğim şeylerin bazılarının araç olduğunu gördüm ve sanırım şimdi de amaç olarak gördüğüm şeyleri ileride araç olarak görücem. Gittiği yere kadar artık.

1 yılı IOS konusunda iyi geçirdim ama tabii ki daha iyi geçirebilirdim . Çünkü her zaman daha iyi yapılabilirdi. Sanırım küçük bi çapta da olsa kutlamayı hak ettim

1 yorum:

  1. Metin güzel yazı olmuş sıkı takipçinim :) senden feyiz alıp bende iosa girsem hiçte fena olmaz :)) ama bakalım

    YanıtlaSil